Kind & gezin

Als je kind of tiener niet lekker in zijn of haar vel zit, raakt je dit als ouder vaak diep. Je voelt je machteloos en weet soms niet hoe je kan helpen. Meestal word je zelf ook getriggerd (zeker bij pubers!!) en geraakt in je eigen thema's. Kinderen spiegelen ons namelijk meedogenloos! 


 

PUBERTEIT

 

ALS JE OUDERS

VERVELEND

BEGINNEN TE DOEN

 

LOESJE

 


We raken soms ook verstrikt in elkaars energie, wat is van mij en wat van mijn kind? Als je diep geraakt wordt door iets wat je kind voelt, ervaart of meemaakt, kan je ervan uitgaan dat jouw eigen thema's en trauma's ook aangeraakt zijn. Het is een uitnodiging om jouw eigen pijn (weer) aan te kijken en te voelen zodat je weer een laagje dieper kunt helen. 


Terwijl jij jouw eigen triggers onderzoekt en de verantwoordelijkheid neemt om je eigen trauma's te helen, kan het tegelijkertijd fijn zijn als jouw kind wat ondersteuning krijgt om zijn of haar kern weer te voelen. Dat het ervaart dat het elke situatie die zich aandient, aankan. Omdat hij of zij weer contact heeft gemaakt met het lichaam, waar de wijsheid opgeslagen zit. Vaak schieten we in ons hoofd als we iets spannend vinden, het onveilig voelt of we niet weten wat er van ons verwacht wordt. Maar in je hoofd kun je niet ontspannen, aarden en volledig aanwezig zijn. Het helpt al als een kind weet hoe hij in elk moment de aandacht en focus weer naar het lichaam kan brengen. En zo de rust terugbrengt. 

 

Dit kan helpen bij:

  • snel overprikkeld zijn,
  • moeite hebben met grenzen aangeven,
  • sombere of nare gedachten hebben,
  • gevoelig zijn voor geluiden en prikkels,
  • pleasegedrag en overdreven zorgen voor anderen, 
  • gescheiden ouders (en alle emoties en gedachten die hierdoor ontstaan zijn)
  • perfectionisme en faalangst

Het gedrag wat een kind laat zien dat niet lekker in zijn vel zit is zeer verschillend. Je kind kan zich terugtrekken, boos worden of zelfs agressief, dwars gedrag laten zien, uitgecheckt zijn en futloos, nergens zin in hebben, pleasen en zichzelf wegcijferen, angst hebben voor falen en fouten maken, slecht slapen ......


Werkwijze

Als je het idee hebt dat je kind ondersteuning kan gebruiken, is het belangrijk dat hij of zij zelf ook graag hulp ontvangt. Als er weerstand zit om naar iemand toe te gaan die kan helpen, kan je kind zich niet openen en komt er alleen maar meer druk te liggen. 

 

Jouw kind staat open voor hulp en begeleiding en komt de eerste afspraak samen met 1 van de ouders naar mijn praktijk. De eerste afspraak is een kennismaking met elkaar en staat in het teken van het helder krijgen van de hulpvraag. Waar wil jouw kind graag hulp bij ontvangen en wat wil hij graag in beweging zetten. 


Als het goed voelt, volgen er een aantal sessies. De hoeveelheid sessies hangt af van de (intensiteit van de) hulpvraag en de behoefte van jouw kind. Dit gaat in overleg. Als ouder ben je welkom om bij de sessies aanwezig te zijn als dat prettig voelt voor jouw kind. Als hij/zij zich op zijn/haar gemak voelt en het fijn vindt om alleen te komen, is dat ook oké. 

 

 

Afhankelijk van de leeftijd van jouw kind en de wijze van leren, kan ik verschillende technieken inzetten om jouw kind te ondersteunen. Als creatief therapeut kan ik tekeningen en andere beeldende werken analyseren en 'lezen' om zo meer informatie te krijgen over wat er nu speelt bij jouw kind. Ook het creatieve proces zelf geeft veel informatie over jouw kind en daarnaast vinden kinderen het vaak fijn om al creërend te praten zodat ze me niet aan hoeven te kijken. Dat voelt vaak veiliger. 


Daarnaast kan ik (afhankelijk van de situatie) helende verhalen, ademhalings- en ontspanningsoefeningen, lichaamsoefeningen, reflectievragen, visualisaties en NEI therapie inzetten. En soms willen jongeren gewoon liever praten, daar gebruik ik dan vaak 'praatkaarten' voor. 

De sessies duren 55 minuten. De investering voor een kind- of jeugdsessie (tot 18 jaar) is € 75,00
Achteraf te betalen via een betaalverzoek. 


Ouder

Heb je het idee dat je zelf als ouder graag stappen wilt maken om thuis meer aanwezig te kunnen zijn als liefdevolle ouder. Omdat je bijvoorbeeld merkt dat je lontje wat kort is, je erg reactief bent naar je kind of tiener of dat je tegen eigen pijnpunten aanloopt die zacht, liefdevol en aanwezig ouderschap in de weg staan. Weet dan dat je hier niet alleen in bent. Dat vele ouders met hetzelfde struggelen. En, dat je van harte welkom bent om jezelf op een diep niveau op te schonen door middel van een transformatief coachtraject. 

Als je hier graag even persoonlijk contact over wil hebben, stuur me dan een berichtje.